Tuesday, January 13, 2009

Dah 2-3 hari saya tak sihat. Ada rasa sakit kat bawah gusi. Mula2 sikit je. Tapi sekarang ni sampai ke gigi terasa sakit. Semalam sampai nak telan air liur pun sakit. So I went to the panel clinic. Tuan doktor yang periksa pun tak dapat detect source dia, tapi dia conclude bukan ulcer (?). pelik jugak dia boleh terus buat kesimpulan macam tu je. Suppose dia cuba la kenalpasti macamana keadaan sebenar, baru la boleh buat conclusion kan?


hai obat, hai obat, mari makan obat..

Bukanlah saya nak jadi lebih pandai dari dia, cuma rasanya apa-apa perkara yang membabitkan penyelesaian masalah, kena lah pastikan sumbernya. Kalau lantai rumah tiba2 berair, kena la check whether kepala paip bocor ke, piping dalam dinding ke etc. dah tau sumber baru la boleh kenalpasti solution. Sama lah jugak dengan kesihatan. Silap kenalpasti sumber, silap la jugak buat conclusion. Bila silap buat conclusion, akan silap jugak bagi ubat. Bila dah silap bagi ubat, alamatnya bertambah la sakit, bukan berkurangan.

Well, whatever it is, dia bagi painkiller, antibiotics dan ubat tahan bengkak. Masuk hari ni dah 2 hari saya ambik ubat ni. Nak tunggu sampai esok. Kalau dah 3 hari pun tak baik2 jugak, lusa kena pergi dentist la jawabnya. Kat sana ada peralatan yang lebih baik untuk betul2 tengok dan kenalpasti apa sebenarnya yang dah jadi. Sebab tu lah doktor kat dunia ni ada macam2, mewakili bahagian badan yang berlainan. Kalau seorang doktor tu nak cater semua bahagian badan, jawabnya kena study la sampai 10 – 15 tahun! Like what my sister Uya said, kalau nak jadi dermatologist misalnya, nak kena study general medic, pastu ubat2 pastu baru study pasal skin. Tu je dah berapa tahun ambik masa.

Hmm, bila fikir2 balik, 2-3 hari ni Tuhan baru tarik 1 nikmat. Kecik pulak tu. Tapi kesannya? Nak makan pun susah, nak bercakap pun susah, nak menguap susah etc. Maybe there are things that He needs me to look back, and the pain is actually the ringing bell @ sign. Kadang2 kita ni kalau time sihat tak ingat, bila dan sakit baru nak beringat..

4 comments:

Anonymous said...

Huhuhu...sian kat honey =(
Meen doakan honey cpt sembuh, Amin....

fahmisalihan said...

Thanks love.. :)

tina said...

yee...Tuhan tarik nikmat makan anda hehehe..so bleh diet la mcm ni! ;)

Hi Meeeeeeeeeeeeeeeeeen..!!! :D

fahmisalihan said...

huhuuu.. tu la pasal. ingatkan bole la kurangkan makan, tapi selera dok okkkk je! Semalam pun bole lagi bedal ayam penyet yg pedas gileee tu dalam kesakitan.. hurmmm..